Baza legala : Legea 319/2006 si normele de aplicare
Art. 14 din legea mai sus mentionata prevede ca alimentaţia de protecţie se acordă în mod obligatoriu şi gratuit de către angajatori persoanelor care lucrează în condiţii de muncă ce impun acest lucru şi se stabileşte prin contractul colectiv de muncă şi/sau contractul individual de muncă.
Ce prevad normele generale de protectie a muncii ?
Alimentatia de protectie se acorda conform legii, obligatoriu si gratuit, de catre angajator pentru angajatii care lucreaza in locuri de munca cu conditii grele si vatamatoare.
Stabilirea alimentelor ce se vor acorda ca alimentatie de protectie, cantitatea, precum si categoriile de persoane care beneficiaza vor face obiectul contractului colectiv de munca si/sau contractului individual de munca, in baza recomandarii efectuate de catre medicul de medicina muncii.
Principiile care stau la baza acordarii alimentatiei de protectie sunt urmatoarele:
a) alegerea unor alimente care, prin continutul lor in substante nutritive (proteine, lipide, glucide, elemente minerale, vitamine), pot completa o ratie calorica insuficienta sau incorecta, dezechilibrele, carentele sau excesele alimentare;
b) urmarirea ca alimentele acordate sa asigure pastrarea structurii si functionalitatii organelor si sistemelor mai sensibile la agresivitatea agentului nociv din mediul de munca (ficat, rinichi, sistem nervos, gonade etc.);
c) urmarirea ca alimentele acordate sa asigure elementele necesare proceselor de conjugare a noxelor chimice in vederea eliminarii lor din organism(sulfoconjugare, cisteinoconjugare, glicocoloconjugare, glutamicconjugare, glicuronoconjugare, acetilare, metilare).
Criteriile pentru alegerea alimentelor care vor fi oferite ca supliment alimentar sunt:
-caracteristicile fiziologice ale persoanelor (tineri sub 21 ani, femei gravide sau care alapteaza, daca depun efort intens);
-intensitatea mare a efortului fizic si necesitatile alimentare suplimentare;
-natura agentilor nocivi (metale sau metaloizi, gaze sau vapori toxici etc.);
-organul tinta al toxicului (ficat, rinichi, sistem nervos etc.);
-starea de sanatate a persoanei respective si acceptabilitatea respectivului aliment;
-posibilitatea de achizitionare si de asigurare a alimentelor recomandate in tot cursul anului.